Inte så svårt byta certifieringsorgan för ekologisk certifiering

Inget hinder byta till Valiguard som certifieringsorgan för KRAV eller EU-ekologiskt under 2009. Speciellt för er som redan idag har oss som certifieringsorgan för BRC, IFS eller ISO 22000. Det faktum att ekologiska livsmedel måste märkas med certifieringsorganets beteckning t ex SE Ekol 5 (vårt nr) har gjort det svårare att byta certifieringsorgan. Många företag … Fortsätt läsa ”Inte så svårt byta certifieringsorgan för ekologisk certifiering”

Inget hinder byta till Valiguard som certifieringsorgan för KRAV eller EU-ekologiskt under 2009. Speciellt för er som redan idag har oss som certifieringsorgan för BRC, IFS eller ISO 22000.

Det faktum att ekologiska livsmedel måste märkas med certifieringsorganets beteckning t ex SE Ekol 5 (vårt nr) har gjort det svårare att byta certifieringsorgan. Många företag har frågat sig vad som då händer då med alla tusentals redan upptryckta förpackningar? Nu har vi diskuterat saken med SWEDAC och kommit fram till följande lösning: Ett livsmedelsföretag kan byta certifieringsorgan även om det finns redan uppmärkta förpackningar med ett annat certifieringsorgan, om det bara finns spårbarhet hos det tillverkande företaget att man bytt certifieringsorgan. Under en övergångsperiod får man fortsätta använda redan uppmärkta förpackningar tills de tar slut. Sedan trycker man upp nya med den nya (= vår) beteckningen. Bäst är om övergångsperioden är så kort som möjligt!

Med detta i minnet finns det alltså inget hinder att byta till Valiguard som certifieringsorgan för KRAV eller EU-ekologiskt under 2009. Speciellt för er som redan idag har oss som certifieringsorgan för BRC, IFS eller ISO 22000. Med den nya BRC-Food finns det också större möjligheter än tidigare att samordna dessa revisioner på ett effektivt sätt. I BRC-Food finns exempelvis ett avsnitt (5.2.2) om ”Material med identitetsbevarad status” med krav som ligger väldigt nära vad som ska kollas vid en ekologisk revision.