Nyhetsbrev december 2017 🎅

(Valiguard 2017:6) SAI Global fĂ„r högsta betyg av BRC: 5 star rating ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ I början av november nĂ„ddes vi av det mycket glĂ€djande beskedet att SAI Global har uppnĂ„tt det högsta betyget ett certifieringsorgan kan fĂ„, 5 stjĂ€rnor, av BRC. Bakom detta ligger hĂ„rt arbete, framför allt av vĂ„ra kollegor i … FortsĂ€tt lĂ€sa ”Nyhetsbrev december 2017 🎅”

(Valiguard 2017:6)

SAI Global fÄr högsta betyg av BRC: 5 star rating ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

I början av november nÄddes vi av det mycket glÀdjande beskedet att SAI Global har uppnÄtt det högsta betyget ett certifieringsorgan kan fÄ, 5 stjÀrnor, av BRC. Bakom detta ligger hÄrt arbete, framför allt av vÄra kollegor i England och Australien, som nu alltsÄ har gett utdelning.

BRC Food v. 8 – tidsplan och nyheter

I mitten av november presenterades Ă„terigen tidsplanen för BRC Food version 8, som just nu Ă€r utsĂ€nd pĂ„ remiss. Standarden publiceras i augusti 2018, revisorerna utbildas frĂ„n oktober 2018, och i februari 2019 trĂ€der den nya versionen av standarden i kraft. NĂ„gra ”nyheter” har lĂ€ckt ut; bland annat om fortsatt fokus pĂ„ sĂ€kra produkter, förtydliganden om produktmĂ€rkning (korrekt mĂ€rkning, dĂ„ felmĂ€rkning Ă€r en mycket vanlig orsak till Ă„terkallelser), ”outsourcad” tillverkning och förpackning, övervakning av produktionsmiljön, och förstĂ„s att standarden ska uppfylla de krav som stĂ€lls pĂ„ GFSI-godkĂ€nda system. Inga större förĂ€ndringar kommer att göras vad avser hygienzoner, förutom att kraven kommer att flyttas till ett eget avsnitt i standarden. Det kommer fortfarande att vara frivilligt att ha de Ă„rliga BRC-revisionerna som oanmĂ€lda men att ”option 2” försvinner. Dessutom finns ett förslag om att en interimrapport med uppgifter om revisionsdatum, scope och vilka avvikelser som uppdagats ska laddas upp av certifieringsorganet pĂ„ BRC Directory inom 10 kalenderdagar frĂ„n revisionens start, för att kunder och andra intressenter snabbare ska kunna fĂ„ besked om revisionsresultatet.

BRC Food Compliance Audits

Som rapporterats i tidigare nyhetsbrev har vi under hösten haft tvĂ„ BRC Compliance Audits hos vĂ„ra kunder. BRC har nu sammanstĂ€llt nĂ„gra av de vanligaste avvikelserna vid dessa typer av revisioner globalt sett, och jĂ€mfört med de avvikelser som Ă€r vanligast vid de ordinarie revisionerna (som certifieringsorganen genomförs). Störst skillnad fanns punkt 2.6.1 (hur vĂ€l HACCP flödesschemat stĂ€mmer med verkligheten), 3.5.1.1 (riskanalys för rĂ„varor) och 4.14.9 (kontroll av skadegörare). Den vanligaste avvikelsen vid BRC:s egna revisioner var avvikelser för hantering av glas (4.9.3.2). BRC tycks Ă€ven hitta betydligt flera avvikelser Ă€n certifieringsorganen. Av de compliance audits som genomförts första tre kvartalen 2017 var det bara 63% av anlĂ€ggningarna som levde upp till den ”grade” de tilldelats vid den ordinarie revisionen (motsvarande siffror var 60% för 2016 och 53% för 2015). Sammantaget tyder detta antingen pĂ„ att certifieringsorganens revisorer Ă€r lite för snĂ€lla i sina bedömningar, eller att anlĂ€ggningarnas standard faller lite mellan revisionstillfĂ€llena.

BRC Agents & Brokers v. 2

Vi pÄminner om att BRC Agents & Brokers uppgraderas till version 2 frÄn 1 februari 2018. BRC har ansökt om att fÄ standarden godkÀnd av GFSI, och hoppas kunna bli ackrediterad före 1 februari 2018.

IFS Food v. 6.1

IFS har publicerat en ny version av sin standard; v. 6.1. Denna trÀder i kraft redan 1 juli 2018, men innebÀr inga jÀtteförÀndringar jÀmfört med IFS Food v. 6 (den nu gÀllande versionen). Lanseringen av IFS Food v. 7 flyttas samtidigt fram till slutet av 2018. De huvudsakliga förÀndringarna i v. 6.1 handlar om:

  • Krav pĂ„ hantering av risken för ”food fraud” (matfusk)
  • Modifiering av kraven pĂ„ hantering av allergener
  • En beskrivning av IFS Integrity Program, referenser till nu gĂ€llande IFS doktriner, uppdatering av ordlistan, förĂ€ndringar av certifikatets utformning som nu ska inkludera QR-koder och format pĂ„ revisionsrapporten.

AnlÀggningar som har valt IFS Unannounced revideras mot v. 6.1 om revisionsfönstrets första dag Àr 1 juli 2018 eller senare, annars mot v. IFS Food v. 6.
IFS höll i början av december webinars som förklarar de nya kraven. Dessa ska finnas för nerladdning, liksom annat extramaterial om IFS:s nya krav gÀllande Food Fraud.

Svensk översÀttning av FSSC 22000 v. 4.1

TyvĂ€rr saknas det en officiell version av FSSC 22000 v. 4.1. Vi har gjort en egen översĂ€ttning av de kravelement som Ă€r FSSC-specifika och finns i Part II – Requirements for Certification. Denna finns för nerladdning pĂ„ vĂ„r hemsida under rubriken ”Inför revisionen”, direktlĂ€nk hĂ€r: FSSC 22000 v. 4.1 Svenska
Observera att detta dokument enbart Àr att betrakta som ett hjÀlpmedel, och att det alltid Àr de officiella versionerna av standarden (som nu finns pÄ engelska, spanska, japanska och kinesiska) som gÀller.

Ny EU-ekoförordning klubbad i Bryssel

Efter mÄnga lÄnga förhandlingar och en segdragen process har EU nu klubbat igenom förslaget till ny EU-ekologisk förordning. De nya reglerna trÀder i kraft 1 januari 2021, och vi lÀr fÄ anledning att Äterkomma till vad de egentligen innebÀr för livsmedelsförÀdling och import. Nu vÀntar arbetet med att fÄ alla genomförandeförordningar och detaljerade regler pÄ plats. De indikationer vi har fÄtt frÄn myndigheterna antyder att det för bearbetade och/eller importerade livsmedel handlar om:

  • Vilka tekniker och tillsatser som Ă€r tillĂ„tna vid framstĂ€llning av bearbetade produkter
  • Förebyggande Ă„tgĂ€rder för att undvika otillĂ„tna produkter och Ă€mnen och Ă„tgĂ€rder som ska vidtas om sĂ„dana pĂ„trĂ€ffas
  • Ändringar i berĂ€kningen av procent ekologiska ingredienser av jordbruksursprung (dĂ€r vissa tillsatser ska inkluderas)
  • MĂ€rkning av produkter ”under omstĂ€llning” till ekologisk produktion (t.ex. mjöl som kommer frĂ„n odlingar dĂ€r marken Ă€r under omstĂ€llning etc.)
  • Diverse beskrivningar av kontrollen, certifikat, dokumentation m.m. sĂ„vĂ€l för certifieringar inom som utom EU, nĂ€r det gĂ€ller utom EU Ă€ven förtydliganden vad avser elektroniska kontrollintyg.

Seminarier och kurser i LivsmedelssÀkerhet och certifieringar
Vi passar pĂ„ att göra lite reklam för vĂ„r samarbetspartner Aquatic AS, som erbjuder flertalet kurser i livsmedelssĂ€kerhet och HACCP för livsmedelsindustrin. Aquatics fullstĂ€ndigt kursprogram med hela utbudet av kurser finns hĂ€r: http://www.aquatic.no/aquatic-concept-group/aquatic-consult-no/kurs. Även Jan Klingspor, som förut har arbetat som revisor hos oss, erbjuder kurser som du hittar hĂ€r: http://jsk.nu/utbildning.html.

PersonalförÀndringar och nya revisorer

Som vi informerat om i tidigare nyhetsbrev kommer vi under 2018 att göra en del förÀndringar i personalsammansÀttningen pÄ Valiguard:

Josefine (VD) kommer att jobba halvtid frÄn 1 januari 2018 pÄ grund av förÀldraledighet.

Torbjörn (revisor, tekniskt ansvarig) gĂ„r i pension 1 februari och kommer dĂ€refter frĂ€mst att vara aktiv som IFS/BRC-revisor samt visst administrativt arbete (granskningar och bedömningar av revisionsrapporter). Vi vill passa pĂ„ att tacka Torbjörn för alla de Ă„r han har byggt upp och arbetat för Valiguard AB – han lĂ€mnar ett stort tomrum efter sig!

Jessica Eriksson (tekniskt ansvarig för GFSI) tar över efter Torbjörn som ”tekniskt ansvarig” (för de krav som anlĂ€ggningarna mĂ„ste följa, tolkningar, kalibreringar) pĂ„ vĂ„rt kontor för GFSI-system (BRC, FSSC 22000), med stöd av Henrik Wallin nĂ€r det gĂ€ller torra produkter.

Cecilia Lindh började hos oss i slutet av september och ska under 2018 förhoppningsvis bli godkÀnd som revisor för ISO 14001-, EKO/KRAV-revisor och GFSI-baserade system. FrÄn 1 januari 2018 Àr hon certifieringsansvarig för EKO-KRAV, kontaktperson mot Swedac och myndigheter samt administrerar utskick av certifikat till godkÀnda företag.

Helena Kronberg Àr sedan oktober anstÀlld som revisor och kommer inom en snar framtid kunna göra revisioner mot BRC, iSO/FSSC 22000 och EKO-KRAV.

Evelina Österblad som gör restaurangrevisorer pĂ„ uppdrag av SAI Global kommer att vara förĂ€ldraledig, och ersĂ€ttas av 1-2 nya restaurangrevisorer, förhoppningsvis under första kvartalet 2018.

Vi fortsÀtter Àven att utbilda nya revisorer och hoppas dÀrför att företag som tillfrÄgas har möjlighet att lÄta dem delta som observatörer vid revisionerna. Deras uppgift Àr INTE att lÀgga sig i revisionsresultatet, utan att studera hur en bra revisor beter sig. Liksom alla vÄra revisorer har de skrivit under sekretessavtal (Code of Conduct and Confidentiality).

Som om inte denna omorganisation var nog kommer vi att byta bokföringsbyrÄ i Sverige, vilket vi hoppas ska gÄ smidigt.

Avslutningsvis vill vi passa pÄ att önska er alla en
GOD JUL 🎄 och ett GOTT NYTT ÅR 🎆
och tackar för gott samarbete under det gÄngna Äret.