Nyhetsbrev december 2018

(Valiguard 2018:4) Tiden flyger iväg och det har blivit dags för årets sista nyhetsbrev. Samtidigt vill vi tacka för 2018 och önska alla våra läsare en God Jul och ett riktigt Gott Nytt År! BRC Food v. 8 Med stormsteg närmar sig ikraftträdandet av BRC Food v. 8. Våra revisorer utbildas i de nya kraven … Fortsätt läsa ”Nyhetsbrev december 2018”

(Valiguard 2018:4)

Tiden flyger iväg och det har blivit dags för årets sista nyhetsbrev. Samtidigt vill vi tacka för 2018 och önska alla våra läsare en God Jul och ett riktigt Gott Nytt År!

BRC Food v. 8

Med stormsteg närmar sig ikraftträdandet av BRC Food v. 8. Våra revisorer utbildas i de nya kraven i mitten av december, och från 1 februari 2019 är det revisioner mot v. 8 som gäller. Tyvärr kommer inte standarden att översättas till något av de skandinaviska språken denna gång, vilket vi beklagar, samtidigt som det är bra att det inte släpps en dåligt översatt version som går att tolka på andra sätt än den engelska ursprungsversionen (vilket var fallet med översättningen av v. 7).

BRC SD position statement SD308

Efter benchmarking av BRC SD v. 3 mot GFSI har det varit nödvändigt att införa ett nytt krav. Du hittar hela texten här samt på BRC Participate och My BRC. I korthet gäller att det certifierade företaget ska genomföra en sårbarhetsanalys som belyser risken för att produkter byts ut eller förändras. Analysen ska utmynna i en dokumenterad plan, som innehåller detaljerade beskrivningar av hur man förebygger och förhindrar att de risker som identifierats blir verklighet. Planen ska ses över årligen.

BRC Pack v. 6

En konsultationsrunda av ett utkast till regler för BRC Pack v. 6 pågår fram till mitten av december. Sedan följer ett arbete med att utarbeta den slutliga versionen av standarden, med målet att publicera den sommaren 2019. De första revisionerna mot BRC Pack v. 6 genomförs sedan från första kvartalet 2020.

BRC Agents & Brokers v. 2 – Position Statement AB211

För BRC Agents & Brokers har ett förtydligande gjorts om hur scope exclustions får förekomma (och inte). Detta finns att ladda ner i sin helhet här. Sammanfattningsvis anser inte BRC att scope exclusions ska förekomma inom Agents & Brokers, men det är tillåtet att exkludera hela ”kategorier” av produkter. Man kan t.ex. undanta förpackningsmaterial och inkludera livsmedel. Det går dock inte att undanta undergrupper av kategorier, såsom ha med frysta och kylda, men inte torra livsmedel, eller inkludera pappersförpackningar, men inte metall.

ISO/FSSC 22000

Ryktesvägen har vi hört att det diskuteras en ökning av revisionstiderna för ISO 22000, vilket även påverkar FSSC. Förändringen ligger dock minst ett år framåt i tiden, då ingenting är beslutat än.

Vad gäller FSSC tror vi att en ny version, som hänvisar till ISO 22000:2018 (den nya ISO 22000-versionen, se föregående nyhetsbrev), publiceras framåt sommaren 2019, för att sedan träda i kraft vid årsskiftet 2019/2020. Man får nog räkna med att uppgraderingen till denna v. 5 av standarden måste ske under 2020, så att alla FSSC-certifierade anläggningar har certifikat som inkluderar ISO 22000:2018 senast i juni 2021, som är ”slutdatum” för när alla ISO 22000-certifierade anläggningar måste ha certifikat mot till den nya versionen. Detta innebär i praktiken att alla ISO 22000-certifierade anläggningar måste ha sin övergångsrevision senast första kvartalet 2021.

EU-ekologiskt och KRAV

Från kalibreringsmöten för EU-ekologiskt och KRAV med myndigheterna respektive KRAV rapporterar vi följande:

  • Lecitin måste vara ekologiskt efter årsskiftet
  • Importerade produkter med EKO enbart i ingrediensförteckning måste registreras i Traces.
  • Alla anslutna aktörer ska ha årlig fysisk kontroll (men vad som gäller för aktörer med flera anläggningar på olika ställen framgår inte, d.v.s. det är otydligt om alla enheter måste besökas varje år)
  • Diverse frågor om onlineförsäljning – som enligt EU-kommissionen måste vara certifierad
  • Ska alltid framgå var jordbruksprodukterna kommer ifrån, oavsett om de packas inom eller utanför EU, och märkningen får inte vara vilseledande.
  • Syraaktiverad bentonit får inte användas (vid oljeframställning). Ren bentonit får användas, men inte HCl och H2SO4 enligt bilagorna till EG 889/2008, och då tolkar vi det som att syraaktiverad bentonit inte är OK.
  • Te och kaffe som ingredienser i sammansatta produkter (t.ex. chokladbollar med kaffe, iste): man ska se det som tillsatt vatten och te/kaffepulver, d.v.s. räkna bort vattnet när man beräknar att minst 95% av ingredienserna av jordbruksursprung är ekologiska.
  • Alla KRAV-aktörer måste ha årligt besök på plats, d.v.s. inte OK med distansrevisioner på företag utanför (och i) Sverige.

Vi påminner även om att KRAV:s regler ändras vid årsskiftet, till version 2019-2020, som alltså gäller i två år. Nästa version av KRAV:s regler kommer sedan inför 1 januari 2021, samtidigt som den nya EU-förordningen om ekologisk produktion träder ikraft.

Nya revisorer

Stort tack till alla som har tagit emot skuggrevisorer! Nu är vi snart i mål med de flesta i denna utbildningsomgång. Vi kommer även fortsättningsvis behöva utbilda nya revisorer samt utöka befintliga revisorers kompetens. Vi hoppas därför att företag som tillfrågas har möjlighet att låta dem delta som observatörer vid revisionerna. Deras uppgift är INTE att lägga sig i revisionsresultatet, utan att studera hur en bra revisor beter sig. Liksom alla våra revisorer har de skrivit under sekretessavtal (Code of Conduct and Confidentiality).

Personalförändringar

Ett stort tack vill vi även rikta till Trond Stokmo (Aquatiq A/S) som under flera år ingått i vårt revisorsteam för BRC. Trond genomförde sin sista revision för oss under hösten, och kommer i framtiden att fokusera på andra uppgifter inom Aquatiq A/S.

Besök gärna vår hemsida för en mer uttömmande presentation av våra medarbetare och underleverantörer.

Tack för att ni läste ända hit! Nu önskar vi er alla en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT 2019!