Nyhetsbrev februari/mars 2017

(Valiguard 2017:1) Då var det dags för årets första nyhetsbrev från Valiguard AB, denna gång med uppdateringar om uppdateringar av standarder… BRC BRC ligger i startgroparna för att påbörja utvecklingen av sin åttonde version av standarden för livsmedelssäkerhet (BRC Food). BRC Storage & Distribution v. 3 har genomgått benchmarking mot GFSI (Global Food Safety Initiative, en … Fortsätt läsa ”Nyhetsbrev februari/mars 2017”

(Valiguard 2017:1)

Då var det dags för årets första nyhetsbrev från Valiguard AB, denna gång med uppdateringar om uppdateringar av standarder…

BRC

BRC ligger i startgroparna för att påbörja utvecklingen av sin åttonde version av standarden för livsmedelssäkerhet (BRC Food).

BRC Storage & Distribution v. 3 har genomgått benchmarking mot GFSI (Global Food Safety Initiative, en paraplyorganisation för livsmedelssäkerhetsrelaterade standarder) och är numera godkänt av dem – vilket i praktiken betyder att BRC SD har samma ”status” ur ett livsmedelssäkerhetsperspektiv som t.ex. BRC Food, IFS Food och FSSC 22000.

För BRC Packaging and Packaging Materials har Modul 9 AuditOne tilläggsmodul publicerats. Meningen med denna är att det vid samma revision ska gå att kontrollera flera olika kundkrav. Modulen finns att ladda ner härifrån.

BRC har även publicerat ett första utkast av BRC Agents and Brokers v. 2 som ligger ute för synpunkter till den 11 mars här. Jämfört med den första versionen av A&B ligger fokus på ändringar som ska göra det möjligt att få systemet godkänt av GFSI. Dessutom har ett guidance-dokument och en tilläggsmodul utvecklats för FSMA, för att företag som handlar med och inom USA bättre ska förstå vilka krav FSMA-lagstiftningen ställer på dem och deras leverantörer.

FSSC 22 000 version 4

Vi har redan fått en del frågor om FSSC 22000 version 4, framför allt vad som gäller för organisationer med verksamhet på flera platser, där ett centralt huvudkontor har ansvar för gemensamma rutiner och funktioner. Tyvärr vet vi ännu inte vad som gäller och hur vi ska tolka de dokument som FSSC har publicerat, utan väntar på ytterligare klargöranden från standardägaren. Revisionstiderna är ett frågetecken då sättet att beräkna tiden har gjorts jämfört med v. 3, liksom om det krävs en särskild ”övergångsrevision” mot FSSC v. 4 under 2018 för företag som nästa år annars har ”surveillance”-revision.

EU-ekologiskt och KRAV

Vi påminner om att större förändringar av verksamheten ALLTID ska meddelascertifieringsorganet! Exempel på större förändringar är byte av den som är ansvarig för EKO/KRAV-certifieringen på företaget, ändrade ägarskapsförhållanden, verksamheten flyttar, nya produktionslinjer eller processer, byte av tredjepartstillverkare av produkter som säljs under eget namn/varumärke (legotillverkare) samt andra ändringar som gör att den information som tidigare lämnats till oss inte längre stämmer. Vi gör sedan en bedömning av om vi på grund av ändringen behöver göra en extra revision. Vid tillägg av processer/produkter/verksamheter som inte täcks av befintligt certifikat krävs alltid en ny revision (kan i vissa fall göras på distans).

Vi påminner också om att man INTE får använda konventionella jordbruksråvaror i produkter som märks/marknadsförs som ekologiska annat än i undantagsfall (EG nr 889/2008, Artikel 29). Undantagsfallen kräver antingen att råvarorna finns listade i bilaga IX till EG nr 889/2008, att det finns en generell dispens från myndigheterna (som för bagerijäst) eller att man har en tidsbegränsad specifik dispens som man ansöker om hos Livsmedelsverket. Dispens beviljas för max 1 år i taget och kan förnyas max tre gånger (d.v.s. totalt kan man få dispens i max 4 år). Observera att även om man har dispens måste minst 95% av jordbruksråvarorna vara ekologiska enligt EG nr 834/2007 Artikel 23.1. Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida här.

En glädjande nyhet får avsluta detta nyhetsbrev. Den ”ekologiska” laxen från Norge, som under en period inte fick säljas som ekologisk på grund av att Norge (och Island) inte följde rätt ekologiskt regelverk, kan snart (preliminärt slutet av mars) säljas som ekologisk igen sedan Norge (och Island) prioriterat frågan och EU lagt manken till.

Nya revisorer

Vi fortsätter att utbilda nya revisorer och hoppas därför att företag som tillfrågas har möjlighet att låta dem delta som observatörer vid revisionerna. Deras uppgift är INTE att lägga sig i revisionsresultatet, utan att studera hur en bra revisor beter sig. Liksom alla våra revisorer har de skrivit under sekretessavtal (Code of Conduct and Confidentiality).