Nytt år, nya möjligheter brukar det ju så vackert heta. Hos oss på Valiguard planerar vi som bäst för några smärre förändringar i vår organisation under det kommande året, parallellt med att vårens revisionsverksamhet har tuffat igång på allvar.
Avvikelser inom ISO-systemen
Som en konsekvens av att alla certifieringsbolag måste följa ISO 17021:2015 har klassificeringen av avvikelser för s.k. ”management systems”, t.ex. ISO 9001, ISO 14001 och ISO 22000 ändrats från och med 1 februari. Det som tidigare kallades avvikelser klassificeras nu som större avvikelser (major non-conformances), och utfärdas om ledningssystemets möjligheter att åstadkomma det avsedda resultatet brister. Större avvikelser ska utredas (med en rotorsaksanalys, root cause analysis), korrigeras och en åtgärdsplan för att förhindra att avvikelsen återkommer ska tas fram. Företagen måste rapportera in dessa underlag senast 30 dagar efter revisionen, men helst tidigare. Därutöver krävs en uppföljande revision inom 90 kalenderdagar (tidigare om befintligt certifikat håller på att gå ut).
Mindre avvikelser (minor non-conformances) kallades tidigare ”areas of concern”. Även för denna typ av avvikelser ska en rotorsaksanalys, korrigerande åtgärder och åtgärdsplan presenteras, senast 30 dagar efter revisionen och helst tidigare.
För både större och mindre avvikelser skall underlagen granskas och godkännas av våra revisorer och certifieringsbedömare. Vid behov kan kompletteringar begäras in. Implementeringen av föreslagna åtgärder följs upp vid nästkommande planerade revision.
För båda dessa avvikelsetyper kan certifikaten dras in om korrigerande åtgärder och åtgärdsplan är otillräckliga.
Area of concern kan numera bara utfärdas vid gap- eller steg 1-revisioner, d.v.s. för företag som ännu inte är certifierade. Dessa brister måste åtgärdas på ett tillfredsställande sätt före steg 2-revisionen. I annat fall utfärdas en mindre avvikelse vilket kan leda till att certifieringsprocessen stannar av.
Revisorn kan också identifiera förbättringsmöjligheter (opportunity of improvement) som beskriver sådant i företagets ledningssystem och verksamhet som kan behöva förbättras men som inte (ännu) är att betrakta som en avvikelse. Denna typ av observation följs inte alltid upp vid efterföljande revision.
Ny version av ISO 22000
Befintlig version av ISO 22000, standard för ledningssystem för livsmedelssäkerhet (Food Safety Management System) är från 2005. Om allt går som planerat kommer en ny utgåva av standarden att lanseras under 2017. Den nya versionen verkar innehålla förbättringar/förtydliganden vad gäller s.k. styrbara grundförutsättningar (oPRP) och anpassas till en harmoniserad struktur där alla ISO-standarder för ledningssystem har ett riskbaserat förhållningssätt. Vi får återkomma med mer information när en slutversion föreligger.
Nya nationella riktlinjer för ekologisk produktion
Efter träget arbete, som även har dragit ut rejält på tiden, har ÄNTLIGEN de nya nationella riktlinjerna för ekologisk livsmedelsproduktion, inklusive förädling och import, publicerats. De nationella riktlinjerna ger en översiktlig och samlad beskrivning av EU:s ekologiska förordningar (nr 834/2007, nr 889/2008 och till viss del nr 1235/2008) och kan användas som stöd av livsmedelsproducenter för att uppfylla reglerna. För de inriktningar som Valiguard är ackrediterade för att certifiera (livsmedelsförädling, import) har inga större förändringar gjorts jämfört med den version som publicerades 2014. Du hittar riktlinjerna här. En länk till riktlinjerna finns även på Valiguards hemsida: http://www.valiguard.com/certifiering/ekologisk-kraveu/.