Nyhetsbrev Maj 2014

Valiguard – har nu även ackreditering för KRAV-slakt Nu kan Valiguard även erbjuda revision av KRAV-certifierad slakt! Efter en period av utvecklingsarbete beslutade SWEDAC att utöka vår ackreditering i mitten av april. Detta betyder att vi numera genomför revisioner mot EU:s regelverk för ekologisk produktion enligt EG nr 834/2007, 889/2008 och 1235/2008 för bearbetade jordbruksprodukter … Fortsätt läsa ”Nyhetsbrev Maj 2014”

Valiguard – har nu även ackreditering för KRAV-slakt

Nu kan Valiguard även erbjuda revision av KRAV-certifierad slakt! Efter en period av utvecklingsarbete beslutade SWEDAC att utöka vår ackreditering i mitten av april. Detta betyder att vi numera genomför revisioner mot EU:s regelverk för ekologisk produktion enligt EG nr 834/2007, 889/2008 och 1235/2008 för bearbetade jordbruksprodukter för livsmedelsändamål samt KRAV-certifierad produktion för livsmedelsförädling, import och slakt.

Ekologiska kontrollorganen äntligen formellt godkända av Livsmedelsverket
Efter låååång väntan har Valiguard äntligen fått sitt formella godkännande av Livsmedelsverket för att ”som enskilt kontrollorgan i Sverige utföra sådana kontrolluppgifter som avses i … om kontroll av ekologisk produktion”. Till detta hör en del skyldigheter, som för våra kunder med ekologisk eller KRAV-certifierad produktion innebär att oanmälda revisioner och provtagning på färdig vara, kan komma att ske. Fråga din revisor om du vill veta mer!

Nu börjar nya versionen av BRC Food v7 ta form
I början av maj publicerades ett första utkast till version 7 av BRC Food. Många av de ändringar som föreslås är av redaktionell karaktär för att förenkla och undvika upprepning av krav. Här är några viktiga förändringar som föreslås:

Nytt graderingssystem

Det gamla systemet med  godkännande på nivåerna A,  B eller C ersätts med:

  • Excellent – 0-4 mindre avvikelser
  • Good – 4-20 mindre avvikelser
  • Satisfactory – 20-30 mindre avvikelser

Hur en eller flera större avvikelser på verkar graderingen står inget om (ännu).

Ökat fokus på att förhindra fusk och bedrägeri
Som ett nytt tema finns olika typer av krav för att förhindra nya hästköttsskandaler. Det börjar redan med att företagsledningen skall införa rutiner för att bevaka potentiella risker för att äktheten på företagets produkter kan äventyras. I avsnittet för inköp och leverantörsgodkännande ska man i sin riskbedömning ha med risken för förfalskning och bedrägeri. Att godkänna leverantörer på basis av enkäter (som ju är en vanlig metod) är enbart OK för leverantörer med låg risk, annars krävs tredjepartsrevision.  Köper man produkter via agenter skall man känna till senaste tillverkaren/ förpackaren.

Ett eget avsnitt finns även för varor med särskilda påståenden. Här krävs rutiner för att minimera risken för inköp av råvaror som är oäkta eller förfalskade. Alla påståenden om särskilt ursprung skall vara korrekta, lagliga och verifierade. Ekologiska påståenden måste underbyggas med certifiering.

Märkning av livsmedel blir nytt fundamentalt krav
Konsumenter blir alltmer fokuserade på hur livsmedlen är märkta och ett antal återkallelser orsakas av felaktig märkning särskilt om det rör allergener. BRC inför därför skärpta krav att företagen ska säkerställa att deras produkter är rätt märkta, särskilt i samband med produktbyten. För att undvika förväxling skall endast det förpackningsmaterial som används finnas framme i packavdelningen och man skall ha märkningskontroll både i början och i slutet av varje batch. Använder man in-line kontroll av märkningen skall detta testas.

Hygienzoner
Man vill införa en zon för High Care produkter som kan förvaras i rumstemperatur (t ex choklad och mjölkpulver) men som ända kan vara känsliga för överlevnad/tillväxt av patogener.

När lanseras version 7?
Officiellt förväntas den nya versionen av BRC Food publiceras den 1 januari 2015 och sedan träda i kraft 1 juli nästa år men BRC jobbar för högtryck. Redan 10 juni avser man att gå igenom synpunkterna på nuvarande utkast. Rykten säger att publicering kan bli aktuell under sommaren 2014 och att version 7 ska träda i kraft redan 1 januari 2015. Ingenting är riktigt säkert ännu, så här får vi be att få återkomma.

Från Valiguards sida planerar vi i vilket fall för ett seminarium under hösten 2014 där vi går igenom och informerar om vad den nya versionen innebär när den är slutligen fatsställd.

Här är våra revisorer – del 1
Under denna rubrik har vi tänkt i bästa följetongsanda presentera de revisorer som arbetar för Valiguard. Först ut är två av de personer som var med om att starta företaget en gång i tiden, nämligen:

Torbjörn Holmberg: VD för Valiguard, utbildad veterinär och veteriärmedicine doktor med specialistkompetens inom mikrobiologi och livsmedelhygien. Torbjörn är godkänd revisor för BRC Food, IFS Food, ISO/FSSC 22000, ekologisk och KRAV-certifierad produktion inklusive slakt. Uppvuxen på bästkusten flydde han fältet och flyttade till Sveriges baksida (läs Stockholm) för många år sedan, och är nu inbiten storstadsbo. Ibland flyr han dock fältet och lever friluftsliv vid sommarstället i norra Bohuslän tillsammans med sin fru, och gärna även barn och barnbarn. När han inte jobbar lyssnar han gärna på god musik av blueskaraktär.

Henrik Wallin: Kvalitetschef på Valiguard. Även Henrik har en doktorsexamen (Filosofie doktor i biologi) med inriktning mot skadeinsekter och integrerad skadedjursbekämpning och har lång erfarenhet av arbete med utbildning, rådgivning och forskning. Henrik gör revisioner mot BRC Food, BRC Storage & Distribution, ISO/FSSC 22000 samt ekologisk och KRAV-certifierad produktion av livsmedelsförädling och import. Uppsalabo, som förutom den övriga familjen inklusive vovve bor tillsammans med en unik samling insekter (dock inte levande sådana).

Är du sugen på att tjuvläsa fortsättningen? Titta in på vår hemsida, www.valiguard.com. Under rubriken Certifiering hittar du mer om våra revisorer!