Nyhetsbrev augusti 2014

Nyhetsbrev Valiguard augusti 2014   Efter en varm och skön sommar och lågsäsong är vi på Valiguard nu tillbaks, och ser med tillförsikt fram emot en spännande höst. På kontoret arbetar vi för fullt med en omläggning av vår kvalitetsmanual för Ekologisk och KRAV-produktion. Detta är nödvändigt för alla certifieringsorgan med anledning av att den … Fortsätt läsa ”Nyhetsbrev augusti 2014”

Nyhetsbrev Valiguard
augusti 2014

 

Efter en varm och skön sommar och lågsäsong är vi på Valiguard nu tillbaks, och ser med tillförsikt fram emot en spännande höst. På kontoret arbetar vi för fullt med en omläggning av vår kvalitetsmanual för Ekologisk och KRAV-produktion. Detta är nödvändigt för alla certifieringsorgan med anledning av att den tidigare standarden SS-ISO EN 45011 skrotas till förmån för SS-ISO EN17065.

Här nedan kan du läsa mer om vad som är på gång inom den närmaste framtiden, och givetvis även läsa fortsättningen på vår följetong om våra medarbetare ☺.

BRC Food version 7 –  Seminarium 5 februari 2015!

Den 5 februari 2015 erbjuder vi tillsammans med Livsmedelsföreningen och Herax Food ett större seminarium om BRC Food Safety version 7, som lanseras i januari (se nedan).  Seminariet hålls alltså först efter att standarden publicerats. Detta sker med uttalat stöd av BRC, som är bekymrade över att diverse liknande seminarier hålls innan standarden verkligen är fastställd.

Vårt seminarium blir det enda i Sverige med medverkan direkt från BRC, som representeras av deras tekniska chef David Brackston, ansvarig för utvecklingen av version 7. David kommer at ge en bakgrund till den nya versionen och sedan blir det genomgång och diskussion av standardens nyheter, samt två workshops om det som ser ut att vara de stora nyheterna: (i) Inköp, leverantörsbedömning och spårbarhet inklusive bedrägerier/sabotage för att förebygga nya skandaler typ ”hästköttsskandalen” och (ii) Märkning inklusive kontroller av att produkter är rätt märkta vid produktbyten.

Ett fullständigt program med anmälan kommer att annonseras i Livsmedel i Fokus och i vårt nästa nyhetsbrev.

BRC Food Safety version 7 publiceras i januari

Enligt senaste informationen från BRC kommer version 7 av BRC Food att publiceras tidigt i januari 2015, och revisioner mot denna skall starta från och med juli samma år. Efter synpunktsrundan före sommaren inkom över 1000 kommentarer från 89 länder, som BRC under ledning av David Brackston (se ovan) nu arbetar intensivt för att ta ställning till och eventuellt införliva i standarden.

BRC Storage & Distribution – nu med årliga revisioner

En annan nyhet på BRC-fronten är att den globala standarden för lagring och distribution (BRC S&D) har genomgått en s.k. benchmarking-process av Global Food Safety Initiative (GFSI) för att bli mer gångbar internationellt. I samband med detta har intervallet mellan revisionerna, och således även certifikatens giltighetsperiod ändrats. Precis som för BRC Food är det numera revision var 12:e månad som gäller även för BRC S&D. Denna ändring gäller för alla revisioner som görs efter 1 juli 2014.

I pipeline ligger även utveckling av principer för att frivilligt övergå till oannonserade revisioner (motsvarande det som idag finns för BRC Food). Mer information kommer – när vi känner till mer om vad som händer.

Här är våra revisorer – del 2

I förra nyhetsbrevet kunde ni läsa lite om Torbjörn Holmberg och Henrik Wallin, två av dem som var med om att starta Valiguard en gång i tiden. I detta avsnitt riktar vi uppmärksamheten på två andra erfarna själar med bas på Sveriges framsida – Västkusten.

Frank Löwenadler, mikrobiologen med stor erfarenhet från laboratorier och konsultverksamhet nationellt såväl som internationellt, är teknisk chef på Valiguard. Frank är godkänd för de flesta standarder som Valiguard arbetar med (BRC, IFS, ISO, FSSC, EKO, KRAV och MSC), och i meritförteckningen finns bland annat arbete i USA och Sydafrika. Frank är en aktiv person som gillar att simma, cykla, springa och segla, och ofta är på resande fot. Basen finns i Mölnlycke utanför Göteborg.

Inte så långt från Frank, i Sävedalen, hittar vi den fasta punkten för Per Åke Hallberg. Han är civilingenjören med gedigen erfarenhet från livsmedels- och läkemedelsindustri, och är godkänd revisor för BRC Food, ISO 9001, ISO 14001 och ISO/FSSC 22000. På sin fritid gillar han att uppfinna saker, spela fiol, läsa och umgås med sin familj, såklart! Per Åke är tyvärr sjukskriven för tillfället, men vi hoppas att han snart är på benen igen och kan berika vår verksamhet med sin sociala kompetens och yrkesmässiga kunskap!